Show simple item record

dc.contributor.authorSuhardy, Daud
dc.contributor.authorFarizul Hafiz, Kasim
dc.contributor.authorSaiful Azhar, Saad
dc.contributor.authorMustaffa, Nawawi
dc.contributor.authorLooi, Kee Szi
dc.date.accessioned2008-09-16T03:50:00Z
dc.date.available2008-09-16T03:50:00Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.citationJournal of Engineering Research and Education, vol. 2, 2005, pages 1-7.en_US
dc.identifier.issn1823-2981
dc.identifier.urihttp://dspace.unimap.edu.my/123456789/2281
dc.identifier.urihttp://jere.unimap.edu.myen_US
dc.descriptionLink to publisher's homepage at http://jere.unimap.edu.myen_US
dc.description.abstractKandungan asid lemak bebas merupakan salah satu aspek yang sangat penting dalam mengenalpasti kualiti sesuatu minyak kelapa sawit. Kaedah yang lazim digunakan bagi penentuan kandungan asid lemak bebas dalam minyak kelapa sawit ialah kaedah titratan dengan larutan natrium hidroksida. Bagaimanapun, kaedah ini memakan masa yang panjang dan sukar dilakukan. Melalui kajian ini, suatu kaedah kolorimetri yang ringkas dan cepat telah dibangunkan bagi menentukan kandungan asid lemak bebas dalam minyak kelapa sawit. Kaedah ini berdasarkan kepada pembentukan kompleks kuprum-sabun selepas asid-asid lemak bebas bertindak balas dengan larutan kuprum asetat. Tiga sampel minyak kelapa sawit telah ditentukan kandungan asid lemak bebas melalui kaedah kolorimetri dan titratan. Bagi kaedah kolorimetri, kandungan asid lemak bebas dalam sampel-sampel tersebut ialah 1.93%, 0.77% dan 0.16% w/w. Menggunakan kaedah titratanpula, kandungannya ialah 2.09%, 0.73% dan 0.16% w/w. Hasil kajian menunjukkan kaedah kolorimetri sesuai digunakan bagi penentuan kandungan asid lemak bebas dalam minyak kelapa sawit dengan lebih mudah dan cepat berbanding kaedah titratan.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherKolej Universiti Kejuruteraan Utara Malaysiaen_US
dc.subjectKolorimetrien_US
dc.subjectFatty acidsen_US
dc.subjectKompleks kuprum-sabunen_US
dc.subjectFree fatty aciden_US
dc.subjectColorimetric analysisen_US
dc.subjectColorimetryen_US
dc.titlePenggunaan kaedah Kolorimetri Pembentukan Kompleks Kuprum-Sabun dalam penentuan kandungan Asid Lemak Bebas bagi minyak kelapa sawiten_US
dc.typeArticleen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record