Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.unimap.edu.my:80/xmlui/handle/123456789/25434
Title: | Optimization of Protein Content in Earthworm-based Fish Feed Formulation for Catfish (Clarius gariepinus) |
Other Titles: | Pengoptimuman Kandungan Protein di dalam Formulasi Makanan Ikan-Berasaskan Cacing Tanah untuk Ikan Keli (Clarius gariepinus) |
Authors: | Zarina, Zakaria N oor Hasyierah, Mohd Salleh Alina Rahayu, Mohamed Ahmad Anas, N.G. Siti Nur Amirah, Idris zarinaz@unimap.edu.m y |
Keywords: | Catfish Earth worm powder Fish feed formulation Optimization |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Universiti Kebangsaan Malaysia |
Citation: | Sains Malaysiana, vol. 41(9), 2012, pages 1071–1077 |
Abstract: | Pengoptimuman kandungan protein dalam formulasi makanan ikan berasaskan cacing tanah dikaji. Reka bentuk Faktorial Penuh dan Reka bentuk Komposit Berpusat telah digunakan untuk analisis dalam kajian ini bagi mengenal pasti julat parameter terpilih serta mengoptimum proses masing-masing. Tiga komponen telah digabungkan dalam formulasi makanan ikan iaitu tepung cacing tanah, usus ayam dan sisa kacang soya sebagai sumber protein. Nilai nutrisi optimum yang diperoleh adalah masing-masing 25%, 25% dan 5.95% bagi tepung cacing tanah, sisa kacang soya dan usus ayam yang memberikan kandungan protein optimum 35.97%. Formulasi makanan ikan dengan tepung cacing tanah boleh menjadi alternatif dalam industri akuakultur di masa hadapan |
Description: | Link to publisher’s homepage at http://www.ukm.my/jsm/utama.html |
URI: | http://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid41bil9_2012/KandunganJilid41Bil9_2012.html http://dspace.unimap.edu.my/123456789/25434 |
ISSN: | 0126-6039 |
Appears in Collections: | School of Bioprocess Engineering (Articles) Alina Rahayu Mohamed, Assoc. Prof. Dr. |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Optimization of Protein content.pdf | 683.37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in UniMAP Library Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.