Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.unimap.edu.my:80/xmlui/handle/123456789/13619
Title: | Pelaksanaan kajian gerak dan masa dalam industri pembuatan di Malaysia |
Authors: | Mardina, Abdullah, Dr. Md. Yusoff, Jamaluddin, Assoc. Prof. Dr. Lee, Hsien Nien mardina@vlsi.eng.ukm.mu |
Keywords: | Kajian gerak Kajian masa Masa piawaian MOST MTS |
Issue Date: | Mar-2007 |
Publisher: | The Institution of Engineers, Malaysia |
Citation: | The Journal of the Institution of Engineers, Malaysia, vol. 68(1), 2007, pages 16-21 |
Abstract: | Artikel ini menerangkan tentang pelaksanaan kajian gerak dan masa dalam industri pembuatan berdasarkan soal selidik yang dijalankan terhadap beberapa syarikat asing dan tempatan di Malaysia. Kajian gerak dan masa ini menekankan kepada gerak pekerja secara insani serta elemen masa yang terpenting iaitu masa piawaian. Kajian ini dimulakan dengan memahami secara mendalam mengenai asas, sejarah, keperluan-keperluan, langkah-langkah pelaksanaan, sistem serta kaedah kajian gerak dan masa. Perhatian telah ditumpukan khusus kepada langkah-langkah pelaksanaan serta isu-isu yang dihadapi sepanjang pelaksanaan tersebut. Hasil kajian menunjukkan bahawa hanya 9 peratus daripada syarikat pembuatan tersebut yang menggunakan teknik kajian gerak dan masa, walaupun kaedah ini merupakan satu kaedah yang efektif dan berpotensi untuk meningkatkan produktiviti serta memajukan syarikat pembuatan tersebut memenuhi tujuan utama pelaksanaan kajian gerak dan masa. Hampir 99 peratus dipelopori oleh syarikat asing dan hanya satu peratus dari syarikat tempatan. |
Description: | Link to publisher's homepage at http://www.myiem.org.my/ |
URI: | http://myiem.org.my/content/iem_journal_2007-178.aspx http://dspace.unimap.edu.my/123456789/13619 |
ISSN: | 0126-513X |
Appears in Collections: | IEM Journal |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pg016_021_perlaksanaan.pdf | 696.63 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in UniMAP Library Digital Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.